Att tandborsta en hund

Bör hundars tänder borstas?

Hundar, precis som människor, får munbesvär som tandsten, inflammerat tandkött och tandlossning. Varje gång hundar äter bildas plack på tänderna som, om det inte borstas bort, bildar tandsten tillsammans med saliven. Tandsten innebär inte nödvändigtvis att hunden har dåliga tänder men kan leda till frätskador som i sin tur leder till hål och tandlossning. Detta motverkas enkelt genom regelbunden borstning.

Att tandborsta en hund

Hur ofta?

Olika raser har olika behov av tandborstning. Raser med kortare käke och nosparti har generellt sett större problem då tänderna sitter trängre och blir svårare att hålla rena. Vissa raser räcker det att borsta en gång i veckan medan det för andra kan krävas flera. Genom att börja borsta redan när hundarna är valpar kan man lättare förstå vilket behov av borstning som krävs.

Så borstar du

Tandborstning av hundar bör göras med en mjuk borste, exempelvis en barntandborste. Alternativt en dubbelvinklad tandborste som är anpassad för att kunna borsta insidan och utsidan på hundens tänder samtidigt. Borstning bör göras på både in- och utsida samt tandköttet i små cirkulära och lätta rörelser. Utsidan av hundens tänder är mer utsatta än insidan och bör därför borstas extra noga. Det är också viktigt att borsta vid tandens början och tandköttet då det är där tandstenens bildning startar. Vissa hundar uppfattar borstning som obehagligt, då kan man istället för tandborste använda sig av ett finger och försiktigt gnugga. Utöver en speciell tandborste finns det speciellt framtagna tandkrämer för hundar. Tandkrämerna finns ofta i lockande smaker som lever- och kycklingsmak för att upplevelsen av borstningen skall bli mindre olustig. Tandkrämerna innehåller dessutom ofta anti-plack enzymer för att motverka ny plackbildning. Tandkrämerna är dock inte alltid nödvändiga då det många gånger räcker med ljummet vatten. En frisk munhälsa hos en hund består av ljust tandkött, vita tänder och en fräsch andedräkt.