Mat för hunden

Bästa maten för din hund!

Är det verkligen någon skillnad på den billiga hundmaten på ICA och de dyra påsarna i djuraffären? Hur vet man vilket foder som passar hunden och fungerar i vardagen? Här reder vi ut begreppen och tipsar om vad som är viktigt att tänka på för att din hund ska må så bra som möjligt.

Smakar det så kostar det

Ofta är det ju så att man får vad man betalar för, och det gäller även hundmat. Lågprisfodren innehåller i regel en hel del spannmål, som många hundar tål dåligt, och i bästa fall bara är bukfylla. Har man en hund som är lite petig med torrfodret kan det också löna sig att ta det dyrare fodret, som har högre fetthalt och därmed är smakligare. Det viktiga proteininnehållet bör komma från kött, som har högre smältbarhet än vegetabiliska proteiner, och genom att välja ett svenskproducerat foder bidrar du till djurvälfärd och den låga antibiotikaanvändning svenskt lantbruk har.

Mat för hunden

Att handla hundfoder

De senaste åren har marknaden för hundfoder ökat explosionsartat, och det finns en uppsjö av både torrfoder, blötfoder och olika sorters färskfoder. Nu kan man sitta hemma och i lugn och ro välja foder online, för att få det hemkört till dörren. Väljer du färskfoder till din hund gör du din beställning på hemsidan, och möter sedan upp leverantören på deras runda. Vill du hellre handla i djuraffären finns den kunniga personalen som kan ge råd om kosten till just din hund och dess specifika behov. Välj en affär som för flera olika märken och sorter, så du vet att de är opartiska och inte knutna enbart till en leverantör. Läs själv på förpackningen och kontrollera att fodret inte innehåller konserveringsmedel eller onödiga tillsatsämnen.

Hur vet jag att min hund äter rätt foder?

Prova! Om hunden är pigg och glad, äter med god aptit, är fin i hull och päls, har bra andedräkt och normal avföring så vet du att fodret fungerar. Vill du byta och prova en annan sort är det aldrig fel att blanda den nya och den gamla maten under en period, så att övergången blir snäll mot magen.