Tillbehör; var köpa?

Som blivande hundägare finns det en hel del att tänka på. När du väl har tagit beslutet kring vilken hundras som passar dig och vilken uppfödare hunden kommer ifrån så börjar det bli dags för dig att köpa alla tillbehör. Men vad behöver man egentligen och vart köper man tillbehören?

Sovplats

Tillbehör; var köpa?

Hunden behöver en trygg sovplats där den får vara ifred. Förslagsvis en hundbädd, men det kan också vara en fåtölj eller en kudde. En vanlig lösning är en så kallad Bia-bädd som är en fyrkantig bädd i skinn. Enkel att hålla ren och skön för hunden. Finns på Animail. 

Promenader

 När ni går på promenad behövs det framför allt ett vanligt koppel och ett halsband eller en sele. Vissa föredrar sele, andra halsband. Men en tumregel är att små valpar bör ha sele, och när de har lärt sig att inte dra i kopplet då kan man byta till halsband om man vill. När valpen är under inlärning kan även ett längre koppel, så kallad löplina, vara en bra idé. Hunden kan då känna sig som lös, men du som ägare kan känna dig trygg med att hunden inte kan smita. Hundbajspåsar är också självklart. Tillbehören hittar du till exempel på ditt närmaste Arken Zoo. 

Leksaker

Tillbehör; var köpa?

Leksaker tycker de allra flesta hundar om, men olika hundar föredrar olika leksaker. En del hundar vill tugga sönder allting, då är billiga hundleksaker en fördel. Andra hundar älskar att leka dragkamp med sin ägare. Och en del vill hämta bollar. Men något som är bra för alla hundar är aktivitetsleksaker. Det finns en uppsjö av sådana på till exempel Djurmagazinet eller Haromi.

Maten

 När du hämtar hem en valp från uppfödaren är det bra att fortsätta med samma mat som uppfödaren har gett ett tag. Om du vill byta fodersort så bör du blanda in det nya fodret i det gamla under ett par dagar för att vänja hundens mage. Det finns både torrfoder och färskfoder att välja mellan, men man kan också följa en metod som kallas för BARF som på svenska betyder Biologiskt Anpassad Rå Föda. Man ger helt enkelt hunden rått kött, råa ben och inälvor. Den metoden kräver dock en del kunskaper. Gillar du tanken på att din hund ska äta så artegen mat som möjligt men tycker att BARF verkar krångligt? Köp då hem färskfoder från till exempel Vom og Hundemat eller Musch. Maten hittar du bland annat på ZooPlus.