Klippa pälsen och klorna

Hunden är som bekant människans bästa vän, men även hos dessa perfekta varelser finns det aspekter vi kunde önska var lite enklare. Päls och klor är två av dessa, och här får du lite tips om vilka hundar som kan vara svårast att ha att göra med rent pälsmässigt, var du kan hitta hjälp med pälsen, och vad du behöver för att ta hand om din hunds klor.

Olika mycket pälsvård för olika hundraser

Hundarna med mest svårskötta pälsar är de långhåriga raserna, till exempel Golden retriever och Yorkshireterrier. Kort päls kräver betydligt mindre skötsel än lång, och exempelvis en Whippet behöver badas och borstas någon gång om året, medan en Yorkshireterrier måste kammas flera dagar i veckan.

Klippa pälsen och klorna

Om pälsjobbet känns överväldigande är det ofta möjligt att hålla pälsen kortklippt, och detta är lättast att göra hos en professionell hundfrisör, även om det går att klippa själv. Hundfrisörer finns i de flesta städer och är lätta att hitta genom att göra en snabb googlesökning efter hundfrisörer i just din stad. Frisörerna kan tvätta, borsta och frisera pälsen, så om du har råkat ut för en omöjligt tovig hund kan du alltid vända dig till hundfrisören.

Utöver borste och kam så är det alltid bra att ha en liten sax som du kan klippa öronhår med, och en peang som kan dra ut dem, eftersom hår i öronen kan leda till bland annat öroninflammation hos hundar.

Tips om kloskötsel

För att klippa hundens klor är det bäst att antingen använda sig av en klosax som är specifikt till för hundar. Att använda sig av en köks- eller nagelsax rekommenderas inte, utan det är värt att investera i en ordentlig klosax som inte riskerar att skada din hunds tassar när du klipper.

Slutord

Det är viktigt att välja en ras vars päls känns hanterlig och att också vänja den vid att klippa klor och borsta pälsen redan som valp. Samtidigt finns det professionell hjälp att få om det känns överväldigande, eller om du bara vill skämma bort din hund lite extra!