Att uppsöka en veterinär

Våra husdjur kan ibland bli sjuka, precis som vi människor. Vi uppsöker vårdcentral eller andra läkarmottagningar, för djuren kan ett besök hos veterinär bli nödvändigt. Tama djur kan drabbas av olika sjukdomar och kan råka ut för olyckor, drabbas av parasiter eller annat otyg. I många fall vet man inte som lekman vad som felar vårt kära husdjur. Då blir ett besök hos veterinär nödvändigt och då är det viktigt att ha försäkrat djuret eftersom kostnaderna kan bli väldigt höga. Även avmaskning och vaccinering är rutinbesök som krävs och precis som för människan kan det vara bra med regelbundna hälsoundersökningar för att säkerställa djurets status. Bättre att förekomma än förekommas. Att då kunna täcka en stor del av utgifterna med en bra försäkring skonar din ekonomi. 

Exempel på vad det kan kosta hos veterinär

Att uppsöka en veterinärUngefärliga priser på vad olika åkommor och operationer hos en klinik kan betinga, hund:

  • Tillrättaläggande och ingrepp fraktur 10 000 kr
  • Diarré och andra magåkommor, eller om djuret svalt oönskade föremål 9 000 till 12 000 kr
  • Inflammation i livmodern 14 000 kr
  • Skadat korsband 18 000 kr

Kostnad för katt ligger omkring samma pris som för hund men något som katter drabbas mer av är njursten som går på cirka 25 000 kr att åtgärda.

Smådjur som kaniner och hamstrar, vanliga ingrepp:

  • Ett illamående djur som kräks, behandling 3 000 kr
  • Om den får främmande föremål i magen 5 000 kr
  • Ett benbrott his det lilla djuret kan gå på 12 000 kr
  • Kräkningar 3 000 kr
  • Benbrott 12 000 kr
  • Främmande föremål i magen 5 000 kr

En undersökning för att se vad djuret kan lida av kostar cirka 6 till 700 kr för hund eller katt och mindre djur 4 till 500 kr. Vaccination kostar från 400 till 6- 700 kr. En annan nödvändig åtgärd är att skaffa ID-märkning vilken kostar mellan 700 till 1 500 kr beroende på om det är en hane eller hona. Kastrering är ytterligare ett ibland nödvändigt ingrepp som kostar allt från 2 000 kr upp till 7 000 kr.

Konklusion

Som du kan se drar utgifterna iväg ganska högt och om man då saknar försäkring drabbas djurägaren av stora och oftast oanade kostnader. Låt inte ditt husdjur lida, uppsök veterinär för undersökning, rutin och vid behov. Precis som läkare på mobil app kan man nu kontakta veterinär via mobiltelefon eller dator. På nätet kan naturligtvis inga ingrepp göras men du kan få råd och dåd, behöver jag uppsöka klinik, vad kan jag göra hemma. App till veterinär ger dig en första kontakt.